Planuj posiłki

Dlaczego warto przygotowywać posiłki w domu i jak się za to zabrać?

Przygotowywanie posiłków w domu ma wiele zalet. Pozwala uniknąć żywności wysokoprzetworzonej, konserwantów i sztucznych barwników. Planując samodzielnie posiłki, mamy pewność, że zawierają one wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w odpowiednich ilościach i proporcjach. Brzmi skomplikowanie? Domowe przygotowywanie posiłków nie musi być trudne. Zobacz, jak się za to zabrać.

Planuj posiłki, uwzględniając potrzeby organizmu

Przygotowywanie posiłków w domu wymaga dokładnego planowania. Ważne, aby przed ustaleniem menu na cały tydzień zastanowić się, jakie są potrzeby żywieniowe domowników. Posiłki, aby były faktycznie zdrowe, powinny mieć odpowiednią kaloryczność oraz zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Poza prawidłowymi proporcjami makroskładników (czyli białek, tłuszczów i węglowodanów), ogromne znaczenie ma również właściwa zawartość minerałów, witamin i błonnika, pochodzących ze świeżych warzyw oraz owoców.

Niezbędne jest też uwzględnienie stanu zdrowia domowników. Osoby cierpiące na choroby dietozależne powinny skonsultować się ze swoim lekarzem i z jego pomocą opracować zasady optymalnej dla siebie diety. Wiele przydatnych informacji znaleźć można w artykule “5 nawyków żywieniowych, które szybko poprawią Twoje zdrowie”. Dopiero po ustaleniu rzeczywistego zapotrzebowania organizmu na kalorie i składniki odżywcze można przystąpić do planowania posiłków.

Wykorzystuj produkty lokalne i sezonowe

Przygotowywane w domu posiłki warto oprzeć na sezonowych, dostępnych lokalnie produktach spożywczych. Zamiast owoców tropikalnych, które przed trafieniem do supermarketu pokonały często dystans tysięcy kilometrów, warto wybrać produkty z miejscowych sadów i ogrodów. W sezonie zawierają one największe ilości witamin i minerałów. W codziennym gotowaniu warto wykorzystać również pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza grube kasze, orzechy i pestki. W diecie powinny pojawiać się ryby, również tłuste, wysokiej jakości nabiał i jajka. Nie zawsze produkty określane mianem superfoods są rzeczywiście niezastąpione. Zamiast pochodzącego z daleka awokado, komosy ryżowej czy nasion chia, można wykorzystać olej lniany, nasiona konopi lub kaszę gryczaną.

wykorzystuj-produkty-lokalne-i-sezonowe.jpg

Mniej znaczy więcej – wartościowe posiłki nie muszą być skomplikowane

Zdrowe, domowe posiłki nie muszą być skomplikowane. Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, aby móc smacznie i zdrowo zjeść! Warto wdrożyć zasadę pięciu składników, zgodnie z którą pełnowartościowy posiłek nie powinien składać się z więcej niż pięciu składników.  Wystarczy, że w naczyniu do gotowania na parze umieścisz kilka ziemniaków, kalafior i kawałki ryby, a to wszystko posypiesz ulubionymi ziołami i przed podaniem skropisz olejem lnianym.  Nie zawsze musisz panierować mięso, tworzyć wieloskładnikowe sosy i sałatki na bazie makaronu, mięsa, warzyw i majonezu jednocześnie. Postaraj się ograniczyć cukier, sól i tłuszcze nasycone. Jak najrzadziej korzystaj z dań gotowych i półproduktów o długim składzie.

Skorzystaj z pomocy dietetyka

Jeśli ktoś z domowników cierpi na choroby dietozależne, jego żywienie  należy skonsultować z fachowcami. Informacje o żywieniu klinicznym można uzyskać na stronie zywieniemaznaczenie.pl. W przypadku trudności ze spożywaniem regularnych posiłków lub problemów z wchłanianiem składników odżywczych (lub w okresie zwiększonego zapotrzebowania na nie) warto skorzystać ze specjalnych preparatów dietetycznych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, taka jak np. Fresubin Plant Based Drink, pozwoli uzupełnić zapotrzebowanie na białko i składniki mineralne w okresie terapii lub rekonwalescencji. W określonych przypadkach preparaty takie mogą stanowić uzupełnienie zbalansowanej, domowej diety, a nawet na jakiś czas całkowicie zastąpić inne posiłki.

Artykuł promocyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *